vptz rijk van nijmegen gelderland vrijwilliger zijn

header vptz

Wat doen we

Het belangrijkste dat onze vrijwilligers doen is ‘er zijn’. VPTZ-vrijwilligers worden zorgvuldig geselecteerd en opgeleid om kwalitatief goede zorg te bieden. Ze mogen pas daadwerkelijk hulp verlenen nadat ze een opleiding gevolgd hebben. Daarnaast worden ze altijd begeleid door een ervaren coördinator. Ze verrichten geen verpleegkundige of huishoudelijke taken, maar verlenen dezelfde zorg die familie of naasten bieden.

U kunt hierbij denken aan taken als:

  • waken bij de terminale patiënt, in overleg ’s nachts of overdag
  • verzorgen van de patiënt (draaien in bed, helpen bij drinken en eten, enzovoort)
  • ondersteunen van de mantelzorger
  • luisteren en ‘er zijn’
  • signaleren en bespreken van eventuele veranderingen

Het doel van onze vrijwilligers is om het de zieke zo comfortabel mogelijk te maken, zodat u als mantelzorger de mogelijkheid heeft om even rustig te slapen, boodschappen te doen, andere zaken te regelen of gewoon even tot rust te komen. Onze vrijwilligers zijn gemotiveerd en betrokken, bieden een helpende hand, een luisterend oor, een wakend oog en respecteren de privacy van de zieke en zijn of haar omgeving.

Een mooi beeld van ons werk vindt u in ons jubileumboek dat we maakten naar aanleiding van ons 35-jarig bestaan. U kunt het jubileumboek HIER downloaden

Ook verwijzen we hier graag naar een film van VPTZ Oost Gelderland:

https://www.youtube.com/watch?v=FOEHlgSA7fY.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg in de laatste levensfase is erop gericht om het de terminaal zieke zo comfortabel mogelijk te maken. Er wordt niet alleen naar lichamelijke klachten gekeken, zoals pijn, benauwdheid of obstipatie. Ook psychische problemen, zoals angst of depressiviteit, krijgen aandacht. Verschillende organisaties bieden een vorm van palliatieve zorg. VPTZ-organisaties ondersteunen de mantelzorgers die een terminaal zieke thuis of in een instelling verzorgen.
Verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar soms ook ziekenhuizen, hebben vaak een palliatieve afdeling. Ook zijn er hospices en bijna-thuis-huizen voor mensen die niet thuis kunnen sterven, maar toch in een ‘huiselijke’ sfeer willen verblijven. Kijk voor meer informatie ook bij de links.

Wat is terminale zorg?

Terminaal betekent feitelijk in de laatste fase en wordt voornamelijk gebruikt in de gezondheidszorg voor patiënten die spoedig aan een ongeneeslijke aandoening gaan overlijden.

Meer weten over de geschiedenis van de palliatieve zorg, lees dan het artikel daarover door Kris Visser, hoogleraar pijn en palliatieve geneeskunde Radboud UMC.

Download hier het hele artikel. 

Ons werk
Vrijwilligers
Onze verhalen
Hulp aanvragen

Graag contact...

  1. Onjuiste invoer, probeer opnieuw svp.
  2. Onjuiste invoer, probeer opnieuw svp.
  3. Onjuiste invoer, probeer opnieuw svp.
  4. Invalid Input
  5. Invoer is niet goed gegaan, probeer svp opnieuw

Financiële steun

VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen is een erkende ANBI-instelling.

Giften aan erkende ANBI-instellingen zijn voor de belasting aftrekbaar van uw inkomen.

Lees verder